Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » ΑΠΟΙΚΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


Το κακό και το χειρότερο σενάριο για τα «κόκκινα» δάνεια! Η τρόϊκα πιέζει να πωληθούν σε funds-γύπες
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται 320.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, παρακολουθώντας με αγωνία τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικας για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό. Πρόκειται για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που είτε προσπαθούν να μπουν στον νόμο Κατσέλη, ως χρεοκοπημένοι, είτε επιχειρούν να ρυθμίσουν το δάνειό τους με την τράπεζα.

Ο συνολικός αριθμός των στεγαστικών «κόκκινων» δανείων, με καθυστέρηση τριών μηνών και άνω, φθάνει τις 320.000, αγγίζοντας τα 16 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής στον νόμο Κατσέλη έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής 130.000 οφειλέτες, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 190.000 οφειλέτες παραμένουν ακάλυπτοι.
Οι διαπραγματεύσεις είναι χαώδεις, καθώς έχουν πέσει στο τραπέζι ακόμα και σενάρια να προστατεύονται μονοκατοικίες με αντικειμενική αξία έως 120.000 ευρώ και μόνο για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα 600-700 ευρώ. Κανένας δανειολήπτης με «κόκκινο» δάνειο δεν φαίνεται ότι θα ξεφύγει εύκολα από τη νέα λαίλαπα της τρόικας. Και αυτό γιατί:

Οι 130.000 δανειολήπτες που βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στον νόμο Κατσέλη έχουν διπλό πρόβλημα. Πρώτον, η δεκαετής «ασυλία» που τους παρείχε ο νόμος δεν ισχύει πλέον βάσει του νέου Μνημονίου και η κυβέρνηση τους πιέζει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, με στόχο οι δίκες να τρέξουν σε ορίζοντα εξαμήνου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπουν γρηγορότερα στα ασφυκτικά εισοδηματικά και περιουσιακά όρια του νόμου Κατσέλη. Δεύτερον, όταν εκδικαστούν οι υποθέσεις, η ένταξη των δανειοληπτών στην «ομπρέλα» του νόμου μπορεί να γίνει με τους σκληρούς όρους που επιθυμεί η τρόικα, αν και η κυβέρνηση διατείνεται ότι οι παλιές αιτήσεις θα παραμείνουν στο προηγούμενο καθεστώς.

Οι υπόλοιποι 190.000 δανειολήπτες, αν δεν έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζα, κινδυνεύουν να δουν το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί, σε περίπτωση φυσικά που δεν υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη ή αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ (παρατείνεται ατύπως μήνα με τον μήνα).

Μέσα σε όλα αυτά, η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να δώσει τα «κόκκινα» δάνεια που δεν μπορεί να διαχειριστεί σε ξένα fund
s, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να προστατεύσει τουλάχιστον τα στεγαστικά. Κι αν οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφορήσουν έως σήμερα, που αναχωρεί η τρόικα, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης φιλοδοξεί να κόψει τον γόρδιο δεσμό των πλειστηριασμών με... πολιτική παρέμβαση (π.χ. Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου).
Στον αέρα 190.000 που είναι εκτός νόμου Κατσέλη
Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν κυβέρνηση και δανειστές για το ζήτημα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, με περίπου 190.000 οφειλέτες να κινδυνεύουν να βρεθούν στο κενό, αν σπάσει το σχοινί. Οι πολίτες αυτοί, που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, αλλά αδυνατούν να το αποπληρώσουν, οδηγούνται σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους.

Ο πρώτος είναι να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη με βάση τα νέα όρια που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, όρια που σε κάθε περίπτωση θα είναι χαμηλότερα από αυτά που ισχύουν σήμερα (375.000 ευρώ). Ο δεύτερος δρόμος είναι να έρθουν σε νέα συμφωνία με τις τράπεζες για την αποπληρωμή των δανείων, με τη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών να πλανάται πάνω από τα κεφάλια τους.

Ο νόμος που προστατεύει την πρώτη κατοικία, αξίας έως και 200.000 ευρώ, από το να βγει στο σφυρί δεν ισχύει πλέον και κάθε μήνα δίνεται παράταση με υπουργική απόφαση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια άτυπη παράταση που μπλοκάρει την εκτέλεση των πλειστηριασμών είτε από τράπεζες, είτε από τρίτους. Κανείς όμως δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή πόσο καιρό ακόμη θα χορηγείται η εν λόγω μηνιαία παράταση, από τη στιγμή μάλιστα που οι πιέσεις των δανειστών για τη μείωση των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι ασφυκτικές.

Αλλωστε ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών καλεί τους δανειολήπτες, που έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν αφήσει δάνειο απλήρωτο για πάνω από 30 μέρες, να το ρυθμίσουν με την τράπεζα σε διάστημα ενός μηνός, αλλιώς μπορεί να δουν το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί! Ο κώδικας αναφέρει ρητά ότι «ο αποχαρακτηρισμός δανειοληπτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια το εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το ίδρυμα». Αυτό σημαίνει ότι η θηλιά στον λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις των δανείων, σφίγγει ακόμη περισσότερο.
Οι σκληρές εισηγήσεις των θεσμών
Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την ελληνική κινείται η πρόταση που κόμισαν στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των θεσμών. Το ντοσιέ που έβγαλαν από τον χαρτοφύλακά τους περιείχε εισηγήσεις για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων μόνο όσων ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, επιθυμούν τα νέα όρια να μην ισχύσουν μόνο για όσους υπαχθούν στον νέο νόμο, αλλά και για εκείνους που έχουν ενταχθεί ήδη στον νόμο Κατσέλη και η αίτησή τους εκκρεμεί. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, δηλαδή, επιμένουν σε πολύ σκληρά κριτήρια για την προστασία της κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Αναλυτικά, η πρόταση των θεσμών προβλέπει τα εξής:
·        η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ,
·        η συνολική οφειλή να έχει ως πλαφόν το ίδιο όριο (120.000 ευρώ),
·        να υπάρχει κλιμακωτό εισοδηματικό κριτήριο που αγγίζει το όριο της φτώχειας.
Δηλαδή, να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για άγαμο, να φτάνει τα 13.917 ευρώ για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης, η πρόταση των δανειστών προστατεύει μόλις δύο στους δέκα πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές (προστατεύονται περίπου 65.000 και κινδυνεύουν 250.000 με 255.000 δανειολήπτες). Να σημειωθεί ότι το χάσμα πρέπει να γεφυρωθεί άμεσα πριν από την αξιολόγηση, καθώς περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα.

Χρέος: Μειώθηκε στα 300 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο
Μείωση του ελληνικού χρέους στα 300,064 δισ. ευρώ στο τέλος του δεύτερου τριμήνου της φετινής χρονιάς, από 317,527 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και 301,516 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Στην εκπνοή του 2014 το χρέος έφθανε τα 317,117 δισ. ευρώ, έναντι 319,215 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013. Ο περιορισμός του κατά 15,601 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: (α) στο γεγονός ότι η Ελλάδα, με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου που υπέγραψε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποχρεώθηκε να επιστρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τα 10,9 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί για τη στήριξη των τραπεζών της και (β) στην αποπληρωμή οφειλών ύψους 2,8 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη δανειακή βοήθειά του προς τη χώρα μας.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αποτυπώνουν επίσης αύξηση των φόρων στο εισόδημα και στην περιουσία 5,287 δισ. ευρώ το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από 4,912 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Παράλληλα, οι φόροι στην παραγωγή και τις εισαγωγές αυξήθηκαν σε 6,698 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο 2015, από 6,380 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο 2014.
ΠΗΓΗ:dimokratianews.gr

About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply