Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » ΚΙΛΚΙΣ, ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ ΠΟΛΙΣ
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση




Κιλκίς. Προνομιούχος πόλις
        Βρέθηκα αυτές τις μέρες στο ακριτικό 
Κιλκίς. Μία περιοχή η οποία υπήρξε θέατρο των επιχειρήσεων του Β΄ Βαλκανικού πολέμου, όπου στις 21 Ιουνίου του 1913 διεξήχθη η ιστορική και ιδιαιτέρως αιματηρή μάχη του Κιλκίς – Λαχανά, αλλά και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού στον χώρο αυτόν έλαβε χώρα μία από τις σημαντικότερες μάχες στις 17 Μαΐου του 1918. Η Μάχη του Σκρά.
        Όπου και να περπατήσεις σ’ αυτήν την αιματοβαμμένη γη «μυρίζει» ιστορία. Στρατιωτικά κοιμητήρια (Συμμαχικά και Ελληνικά) Ηρώα και Στρατιωτικά Μουσεία σου θυμίζουν γεγονότα με τεράστια Εθνική και Στρατιωτική σημασία.
        Η Μάχη Κιλκίς – Λαχανά για παράδειγμα, είναι αυτή που είχε ως αποτέλεσμα την συντριβή των Βουλγάρων και η εκμετάλλευσή που επακολούθησε, έφερε τον Ελληνικό Στρατό, μέχρι την Τζουμαγιά, βαθιά μέσα στον Βουλγαρικό έδαφος.
        Η Μάχη του Σκρά, ήταν αυτή που προετοίμασε και την επιθετική ενέργεια που εκδηλώθηκε την 1 Σεπτεμβρίου του 1918 για την Διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου, στην οποία σημαντικότατο ρόλο έπαιξε και η Μάχη της Δοϊράνης (6-9-1918).
        Όλα αυτά συνθέτουν έναν πίνακα ηρωισμών και θυσιών στην μέση του οποίου βρίσκεται το Κιλκίς, στο οποίο είχα βρεθεί.
        Και πριν 5 μήνες είχα βρεθεί στο Κιλκίς, στην κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 102 ετών από την απελευθέρωση της πόλεως. Τότε με είχε συγκλονίσει και η πάνδημη συμμετοχή του κόσμου στις διάφορες εκδηλώσεις, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μου είχε προκαλέσει η εθελοντική συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών, ενώ προ πολλού είχαν αρχίσει οι καλοκαιρινές διακοπές, στην παρέλαση.
        Βέβαια πρωτεύουσα θέση στις εκδηλώσεις εκείνες είχε – δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς – η 71 Αερομεταφερομένη Ταξιαρχία «Πόντος», το καμάρι του Κιλκίς.     Αυτή η Ταξιαρχία με «έφερε» και πάλι στην ηρωική αυτή γη της Μακεδονίας μας, για να παρακολουθήσω την Άσκηση «HELBROC», αλλά και να συμμετάσχω σε ομιλία προς τα στελέχη με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων (21 Νοεμβρίου).
        Το διήμερο που παρέμεινα στην πόλη, εδραίωσε τις προηγούμενες εντυπώσεις μου (δυστυχώς δεν έτυχε να υπηρετήσω στην περιοχή, παρά μόνον κοντά και συγκεκριμένα στο Πετρίτσι) και να σκεφθώ πόσο προνομιούχος πόλη πρέπει να αισθάνεται το Κιλκίς, όταν στη γη του φιλοξενεί  έναν τόσο επίλεκτο Σχηματισμό του Στρατού μας, όπως είναι η 71 Α/Μ  Ταξιαρχία «Πόντος».
        Η ποιότητα και το έργο του Στρατού φαίνεται (σε μικρό ποσοστό βέβαια, αλλά φαίνεται) από ελάχιστες «εξωτερικές» εκδηλώσεις. Μία από αυτές είναι οι μεγάλες ασκήσεις. Στην προαναφερθείσα Άσκηση λοιπόν, φάνηκε η δουλειά που γίνεται εκεί στη Νέα Σάντα. Ο άψογος συντονισμός επιγείων και εναερίων δυνάμεων ήταν άκρως εντυπωσιακός, ενώ η εμφάνιση των επιθετικών ελικοπτέρων «Απάτσι», ήταν απλώς συγκλονιστική.
        Βεβαίως συγκλονιστική ήταν και η απουσία των ΜΜΕ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα οποία προφανώς επειδή δεν «μύρισαν» μπουφάν με πτέρυγες και τζάκετ με εθνόσημο, ήγουν αφίξεις μεγαλοσχήμων , θεώρησαν περιττή την κάλυψη της Ασκήσεως. Είχαν φαίνεται σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν. Άλλωστε τόσα διαζύγια και μοιχείες σούρνονται, στην Νέα Σάντα θα τρέχουμε τώρα…
        Αυτό βέβαια ήταν το τελευταίο που απασχόλησε τους ασκουμένους, οι οποίοι με ευσυνειδησία και απόλυτη ακρίβεια εκτέλεσαν ό,τι το σενάριο τη Ασκήσεως προέβλεπε.
        Το Κιλκίς, που στη γη του γράφτηκαν μερικές από τις πιο ένδοξες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, έχει την δική του Ταξιαρχία, η οποία μάλιστα φέρει και το όνομα «Πόντος» που τόσα σημαίνει για την περιοχή.
        Είναι λίγες οι περιοχές της Πατρίδος μας που έχουν συνδέσει την ιστορία τους με κάποιον μεγάλο Στρατιωτικό Σχηματισμό (π.χ. Η Ήπειρος με την VIII Μεραρχία, η Κρήτη με την V Μεραρχία κ.λπ.).
        Η 71 Α/Μ Ταξιαρχία «Πόντος» έχει το Κιλκίς «Επί πτερύγων Ανέμων» και το προστατεύει και το Κιλκίς έχει την Ταξιαρχία του στην καρδιά του και την λατρεύει.
        Να είστε καλά ηρωικοί Μακεδόνες.

Χρήστος Μπολώσης

Υποστράτηγος ε.α.

Υ.Γ. Μεγάλη τιμή στην kilkiswebtv να μας στέλνει άρθρα του ο κ. Μπολώσης Χρήστος ο οποίος αρθρογραφεί και στην εφημερίδα "δημοκρατία"
Στρατηγέ μου σε ευχαριστώ πολύ που δέχθηκες την συνεργασία μας.

About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply