Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » » » » » ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΕΓΕΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ (1853 - 1856 ( ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


Η ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην Κριμαία. Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους πεσόντες της Ελληνικής Λεγεώνας στη Σεβαστούπολη της Ρωσίας (1853-1856 


Σε ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι καλεσμένος ο Γιάννης Κοτσαηλίδης





Η ιστορία της Ελληνικής Λεγεώνας συνδέεται με τον Κριμαϊκό Πόλεμο(Οκτώβριος 1853-Φεβρουάριος 1856), ο οποίος ξεκίνησε ως σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εξελίχθηκε ως βίαιη διαμάχη της τελευταίας και των δυτικών συμμάχων της (Γαλλίας και Βρετανίας).
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Λεγεώνας ανήκε στον Έλληνα αξιωματικό Α. Χρυσοβέργη (Αριστείδης Χρυσοβέργης). Στις αρχές του 1854 στο Βουκουρέστι , ο Χρυσοβέργης συναντήθηκε με τον διοικητή του ρωσικού στρατού στον Δούναβη, στρατηγό Μ. Γκορτσακόβ, με πρόταση τη δημιουργία μιας ξεχωριστής μονάδας Ελλήνων εθελοντών. Με διάταγμα του Γκορτσακόβ, Ο Χρυσοβέργης στάλθηκε στη μονάδα του στρατηγού Ουσακόβ στις εκβολές του Δούναβη. Οι Έλληνες εθελοντές δεν ήταν ντυμένοι με ρωσικές στρατιωτικές στολές, αλλά φορούσαν φουστανέλα, όπως στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 .
Οι Έλληνες εθελοντές έλαβαν μέρος στις μάχες του Μαρτίου του 1854, περνώντας στη δεξιά όχθη του Δούναβη, και τον Μάιο του ίδιου έτους στη μάχη εναντίον των Τούρκων στο νησί Ραντομάν. Το καλοκαίρι του 1854, στον βραχίονα Σωλήν, ο Χρυσοβέργης, με τον βαθμό του λοχαγού και επικεφαλής εικοσιπέντε Ελλήνων εθελοντών, έδωσε μάχη ενάντια σε βρετανικό άγημα 700 στρατιωτών. Κατά τη διάρκεια αυτής της μάχης οι Βρετανοί έχασαν έξι αξιωματικούς και εβδομήντα δύο στρατιώτες , συμπεριλαμβανομένου του αριστοκράτη Ρίτσαρντ Πάρκερ Χάιντ IV. Αυτός ήταν ο λόγος που για τη μάχη αυτή έγινε συζήτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Στις αρχές του 1855, η Λεγεώνα, η οποία αριθμούσε περίπου 800 εθελοντές, μεταφέρθηκε στην Κριμαία. Με το λάβαρό της, στο οποίο ήταν γραμμένο στα ελληνικά "Για την Ορθοδοξία", έλαβε μέρος στην επίθεση της Ευπατορίας στις 5 Φλεβάρη του 1855, όπου είχε απώλειες μερικές δεκάδες νεκρούς και τριάντα τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματικών Χρυσοβέργη και Σταμάτη. Ο τελευταίος πέθανε αργότερα από τις πληγές του. Μετά την Ευπατορία, η Ελληνική Λεγεώνα συμμετείχε στην άμυνα της Σεβαστούπολης, ως μέρος της φρουράς από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 27 Αυγούστου 1855 και στη μάχη του Μαύρου ποταμού στις 16 Αυγούστου. Στο τέλος του πολέμου απονεμήθηκαν σε 735 λεγεωνάριους μετάλλια «Για την άμυνα της Σεβαστούπολης». Περισσότεροι από 500 Έλληνες εθελοντές έπεσαν στο πεδίο της μάχης και πέθαναν από ασθένειες.
Τον Ιούνιο του 1856 η Λεγεώνα διαλύθηκε. Μερικοί από τους εθελοντές αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για τον φόβο των διώξεων από τις τουρκικές αρχές, καθώς πολλοί ήταν Τούρκοι υπήκοοι. 201 εθελοντές εγκαταστάθηκαν στη Μαριούπολη, όπου από τον 18ο αιώνα διαβιούσε ο γηγενής ελληνικός πληθυσμός της Κριμαίας. Οι λεγεωνάριοι ονόμασαν το χωριό τους Νόβο-Νικολάγιεβκα προς τιμήν της Λεγεώνας του αυτοκράτορα Νικόλάου. Αργότερα, στην καθομιλουμένη της Μαριούπολης έλαβε το όνομα Βολοντιόροβκα – το χωριό των εθελοντών. Το 1864, ο συνταξιούχος πια συνταγματάρχης Χρυσοβέργης έστειλε υπόμνημα προς τις ρωσικές αρχές, με αίτημα την ανέγερση μνημείου για τους Έλληνες που έπεσαν στον πόλεμο της Κριμαίας. Το σχέδιό του δεν υλοποιήθηκε. Αργότερα τοποθετήθηκε, ωστόσο, στη Σεβαστούπολη αναμνηστική πλάκα προς τιμήν της ελληνικής Λεγεώνας. 


Δείτε το βίτεο από τη ρωσική τηλεόραση
Το όραμα του Έλληνα αξιωματικού Αριστείδη Χρυσοβέργη υλοποιήθηκε στη Σεβαστούπολη, στις 10 Ιουλίου, με μοναδική εκπροσώπηση από την Ελλάδα του κινήματος ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, με επικεφαλής τους αντιπροέδρους Γιάννη Κοτσαηλίδη και Ηλία Μετοικίδη.


Περίπου δύο χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην ιστορική λεωφόρο της Σεβαστούπολης, την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016, για την τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου για την Ελληνική Λεγεώνα, προς τιμή των Ελλήνων εθελοντών που πολέμησαν στο πλευρό των Ρώσων στον Κριμαϊκό Πόλεμο 1853 -1856.
"Με εντολή του προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω την ευλογία της Παναγιότητας του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, σε όλους τους συμμετέχοντες στη σημερινή τελετή" είπε ο μητροπολίτης Συμφερούπολης και Κριμαίας Λάζαρος μεταφέροντας το χαιρετισμό του Πατριάρχη Μόσχας


Στην τελετή συμμετείχαν:
- Ο αναπληρωτής προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Δημοκρατίας της Κριμαίας, μόνιμος αντιπρόσωπος στην Κριμαία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκεόργκι Μουράντοφ,
- Το μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, πρόεδρος της επιτροπής για τη συνεργασία του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου με το Κοινοβούλιο της Ελλάδας, γερουσιαστής Κριμαίας, Όλγα Κοβιτίδη,
- Το μέλος του Συμβουλίου Διεθνικών Σχέσεων υπό τον Πρόεδρο της Ρωσίας, πρόεδρος της 
Εθνικο - Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης,
- ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Ιστορικού ιδρύματος της Ρωσίας, Βλαντισλάβ Κανόνοφ, 
- Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ο ελληνικής καταγωγής αντιναύαρχος Ευγένιος Χαλάϊτσεφ.  

- Ο βουλευτής Κριμαίας και πρόεδρος της Δημόσιας Οργάνωσης Περιφερειακή Εθνικοπολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Δημοκρατίας της Κριμαίας "ΤΑΥΡΙΔΑ", Ιβάν Σόνους.








About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply