Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » ΑΛΕΥΡΟΜΟΥΤΖΟΥΡΩΜΑ: ΤΟ ΠΙΟ… ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ!
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


Η Καθαρά Δευτέρα έφτασε και τα διάφορα έθιμα ανά την Ελλάδα, έχουν την τιμητική τους. Ένα από αυτά είναι και το «Αλευρομουτζούρωμα», ένα έθιμο γεμάτο χρώμα και διασκέδαση που αξίζει να αναδειχτεί. Το παρακάτω κείμενο του καλού μου φίλου Γιώργου Πλάκου, πλαισιώνει άριστα μερικές από τις πιο ενδεικτικές φωτογραφίες που έχω τραβήξει βρισκόμενος στο Γαλαξίδι για το τριήμερο.

Σε μια από τι πιο γνωστές, όμορφες και κυρίως γραφικές πόλεις της Ελλάδας, διοργανώνεται κάθε χρόνο την ημέρα της Καθαρά Δευτέρας, το γνωστό έθιμο με το αλευρομουτζούρεμα. Ο διατηρητέος οικισμός με τα παλιά ψηλοτάβανα σπίτια, το Ναυτικό Μουσείο και η εκκλησία, μαρτυρούν τον αρχοντικό χαρακτήρα της τότε ναυτικής πολιτείας. Το έθιμο αυτό κρατεί για αιώνες στο χωριό του Νομού Φωκίδας, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι ναυτικοί αποχαιρετούσαν τις οικογένειες τους.


Σήμερα ο πόλεμος αυτός με το αλεύρι ξεκινάει με τη διανομή του από τον Δήμο, όπου παρέχεται δωρεάν σε όλους, σε συγκεκριμένο σημείο που ορίζεται από την προηγούμενη μέρα. Έτσι ξεκινά η αλλεπάλληλη μάχη από τα στενά του Γαλαξιδίου, όπου πολλές φορές μαζί με την πρόσμιξη χρώματος κόκκινου, μπλε, πορτοκαλί (συνήθεια που υιοθετήθηκε αργότερα από τους νέους) αλευρώνουν και χρωματίζουν παράλληλα, ολάκερο το χωριό και τους περαστικούς που θα συναντήσουν.


Στόχος τους να φτάσουν στο τέρμα, δηλαδή κάτω στο λιμάνι, όπου και ολοκληρώνεται η «αλευροχυσία». Χοροί, μουσική και πολύ καλή διάθεση είναι αυτό που θα συναντήσει κανείς παντού, εάν παρεβρεθεί την ημέρα εκείνη. Προσοχή, εάν θέλετε να παρακολουθήσετε απλά το έθιμο, συστήνεται η απέναντι πλευρά της προβλήτας του λιμανιού (ΠΕΡΑ ΠΑΝΤΑ), όπου και θα απολαύσετε το έθιμο, σίγουρα λιγότερο λερωμένοι.


Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, λερωμένος, όπως ορίζει το έθιμο, βρίσκεται ο φωτογράφος Άγγελος Μητρόπουλος, όπου και αποθανατίζει από κοντά αυτόν τον χρωματιστό σαν καμβά πόλεμο.







Συγγραφέας Άγγελος Μητρόπουλος


Σπουδάζω στο Τ.Ε.Ι Αθήνας στο τμήμα φωτογραφίας και οπτικοακουστικών τεχνών. Λατρεύω τη ζωγραφική (όταν δεν ζωγραφίζω εγώ), τη μουσική (όταν δεν τραγουδάω εγώ) και τη φωτογραφία (όταν την τραβάω εγώ)!


ΠΗΓΗ:http://enallaktikidrasi.com

About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply