Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » Ο… ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΑΧΝΟΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση



Οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης άρχισαν πλέον να παίρνουν επίσημη μορφή, μέσω της αναθεώρησης προς το χειρότερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2017, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αυτός είναι ο προσωρινός «λογαριασμός», ο τελικός θα είναι ακόμη χειρότερος για την οικονομία και τους πολίτες.
Αυτό που ισχυριζόταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ήταν ότι η δεύτερη αξιολόγηση καθυστερεί γιατί διαπραγματεύεται σκληρά και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται (η καθυστέρηση) να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία.
Ισχυρισμός εκτός πραγματικότητας, δεδομένου ότι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα υλοποιούσε τα σχέδιά του εν μέσω αβεβαιότητας για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Η αβεβαιότητα αυτή παρέλυσε για αρκετούς μήνες την οικονομική δραστηριότητα και τώρα ήρθε η ώρα να μετρηθούν οι επιπτώσεις αυτής της καθυστέρησης, η οποία δεν απέφερε και κανένα κέρδος στη χώρα, αφού η κυβέρνηση δέχθηκε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών για τα δημοσιονομικά μέτρα.
Το χορό των αναθεωρήσεων των προβλέψεων προς το χειρότερο ξεκίνησε το ΔΝΤ, κατεβάζοντας τον πήχυ της ανάπτυξης, δηλαδή της αύξησης του ΑΕΠ φέτος, στο 2,2% από 2,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου.
Στις αρχές Μαΐου θα ακολουθήσει η Κομισιόν, η οποία προανήγγειλε ότι στην εαρινή έκθεση θα αναπροσαρμόσει την ανάπτυξη σε χαμηλότερο επίπεδο από το 2,7% που προέβλεπε τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της εαρινής έκθεσης. Το πόσο ακριβώς θα εξαρτηθεί από τα τελευταία στοιχεία που θα συλλέξουν οι θεσμοί στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα, όταν θα επιστρέψουν για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση.
Μάλιστα, η Κομισιόν πήγε και παραπέρα, αφού απέδωσε ευθέως την αναθεώρηση των προβλέψεων επί τα χείρω, στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και στην αβεβαιότητα που προκάλεσε, επισημαίνοντας ότι η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας υπογραμμίζει την ανάγκη να κλείσει το συντομότερο η διαπραγμάτευση.
Στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα του περασμένου Φεβρουαρίου με τίτλο «Σημάδια ανάκαμψης που συνδέονται με την εφαρμογή του προγράμματος», η Κομισιόν προειδοποιούσε ότι όλες οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις βασίζονταν στο σενάριο της έγκαιρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Υπό τον όρο της έγκαιρης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί το 2017 στη βάση της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών και της σταδιακής χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίων», ανέφερε η έκθεση.
Είναι προφανές ότι οι συνολικές επιπτώσεις της καθυστέρησης θα φανούν καλύτερα μόλις γνωστοποιηθούν και οι οικονομικοί δείκτες του πρώτου τριμήνου του 2017, αυτό θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ στις Βρυξέλλες θεωρούν πάρα πολύ πιθανό το ενδεχόμενο και νέας αναθεώρησης των προβλέψεων προς το χειρότερο.
Η καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Εurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα, έχει περιορίσει την αβεβαιότητα, ωστόσο απομένουν ακόμη να γίνουν αρκετά πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο σχεδιασμός είναι στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 22 Μαΐου, να υπάρξει μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη δεύτερη αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης, τις διευκρινίσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής


About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply