Select Menu

ads2

ads2

Slider

Travel

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ


link για pchands

Performance

Cute

My Place

Racing

Videos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ:

Δημοσιογραφόντας 46 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1973 και όντας Συντάκτης της Εφημερίδος του «ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» το 1980, ΥΠΌ ΤΟΝ ΑΕΊΜΝ...

» » Αναβίωση παραδοσιακών επαγγελμάτων στο Λαογραφικό Μουσείο
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς γύρισε πίσω το ρολόι του χρόνου για να φέρει τα παιδιά σε επαφή με παραδοσιακά επαγγέλματα που σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή τη ζωή του Κιλκίς  
Ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης, ο τσαγκάρης, ο παγωτατζής, ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στη σχετική πρόσκληση του Λαογραφικού Μουσείου και μοιράστηκαν με τα νήπια και τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων τις εμπειρίες του επαγγέλματός τους. Μίλησαν για τη δουλειά τους, επέδειξαν τον επαγγελματικό τους εξοπλισμό και εξήγησαν τη χρηστικότητά του.
Ο Χρήστος Γιαννόπουλος, παραδοσιακός οργανοπαίκτης έπαιξε γκάιντα και αφηγήθηκε στα παιδιά ενδιαφέρουσες μικρές ιστορίες για τον τρόπο κατασκευής του πνευστού οργάνου, την ψυχαγωγία των κατοίκων που τον περίμεναν πως και πως στα τοπικά πανηγύρια για να διασκεδάσουν και να χορέψουν. Και πως ο ίδιος δεν πληρωνόταν με χρήματα αλλά με τρόφιμα στο πλαίσιο της τότε λειτουργούσας ανταλλακτικής οικονομίας. Την τέχνη του τσαγκάρη έδειξε ο Νίκος Σαμουηλίδης βγάζοντας από το παλιό του κασελάκι  άλλα εργαλεία που φτιάχνουν και άλλα που επιδιορθώνουν παπούτσια.
Η αναβίωση των παραδοσιακών επαγγελμάτων, στο χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων του Λαογραφικού Μουσείου, κρίθηκε διπλά επιτυχημένη, αφενός γιατί η παρουσία των πρωταγωνιστών και η εξιστόρηση πτυχών  της  εργασίας τους, των συνθηκών της και της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο ζωντάνεψε την εικόνα της εποχής τους και αφετέρου διότι συνδυάστηκε με διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι.
Νήπια και μαθητές εμπέδωσαν τη μαθησιακή διαδικασία με δημιουργικές δραστηριότητες που περιλάμβαναν παντομίμα, παραμύθι, κατασκευές, ζωγραφική και παιχνίδια μνήμης. Και η αλήθεια είναι ότι απόλαυσαν μαζί με τους παραδοσιακούς επαγγελματίες αυτή την όμορφη διαδρομή σε ένα διαφορετικό παρελθόν.
Η αναβίωση των παραδοσιακών επαγγελμάτων παράλληλα με την ξενάγηση των μαθητών στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου έγινε το Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής του Μουσείου. Οι υπεύθυνοι της λειτουργίας του, παρέα με παιδική συντροφιά γιόρτασαν και την παγκόσμια ημέρα παιδικής λογοτεχνίας με λαϊκό παραμύθι και σε μια μαγική ατμόσφαιρα που ταίριαζε με το θέμα, υπό το φως της παραδοσιακής λάμπας πετρελαίου, δημιούργησαν κατασκευές και χειροτεχνίες για παραδοσιακές φορεσιές. 
Κατά το ίδιο διάστημα τους λειτουργικούς χώρους του Λαογραφικού Μουσείου Κιλκίς επισκέφθηκαν μαθητές γυμνασίων από την Αξιούπολη, τη Ζίτσα Ιωαννίνων και μαθητές του γυμνασίου  Δράμας μετά την επίσκεψή τους στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κιλκίς ενώ αφιέρωμα στη δραστηριότητα του Μουσείου έκανε η εκπομπή ''Πάμε διακοπές Κιλκίς'' τηλεοπτικού σταθμού από το ν. Καβάλας.
Το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 9:00 έως τις 13:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

  



About ΤΕΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply